top of page

SDGs
Sustainable Development Goals

SDGs-01-300x300.png
E_SDG_logo_UN_emblem_square_trans_WEB-400x343.png

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Scherm­afbeelding 2025-03-13 om 16.09.24.png
Scherm­afbeelding 2025-03-13 om 16.09.37.png
Scherm­afbeelding 2025-03-13 om 16.09.54.png
Scherm­afbeelding 2025-03-13 om 16.12.46.png
Scherm­afbeelding 2025-03-13 om 16.32.41.png

In september 2015 worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDGs formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

 

Gedurende de komende 15 jaar moeten 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.

Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op ‘universaliteit’, wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren maar over de gehele planeet.

Om de vooruitgang naar de verwezenlijking van de doelstellingen en de subdoelstellingen van de VN te volgen, werd in maart 2016 een geheel van 242 globale indicatoren(link is external) voorgesteld door UNSTAT dat de 169 subdoelstellingen moet meten. Centraal hierbij is dat meerdere indicatoren opgesplitst moeten worden volgens relevante categorieën zoals geslacht, leeftijd, geografische ligging enz. Voor bepaalde indicatoren bestaat er reeds ruime methodologische overeenstemming, terwijl voor andere indicatoren nog verder onderzoek verricht moet worden. Het betreft hier dus een lijst die in de toekomst zeker nog verder zal evolueren. Het is ook belangrijk te onthouden dat deze indicatoren slechts een mondiale aanzet vormen, de lidstaten worden aangespoord om via verdere nationale verfijning meer nauwkeurigere metingen te verzekeren. De officiële lijst(link is external) met SDG Indicatoren.

Wat doet Kiwanis Aartselaar i.v.m. de SDG's

Kiwanis Aartselaar, deel van de wereldwijde vrijwilligersorganisaties Kiwanis International, draagt bij aan verschillende Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties.

Enkele specifieke bijdragen:

  • Geen armoede (SDG 1): Kiwanis Aartselaar organiseert jaarlijks een kledinginzameling en ondersteunt projecten die gericht zijn op het verminderen van armoede, vooral gericht op kinderen. Ze bieden ook financiële hulp en andere vormen van ondersteuning aan gezinnen in nood, vb jaarlijks verspreiden wij 50 kerstpakketten via OCMW Aartselaar. Ook onze steun aan het Witte Raven project valt hieronder.

  • Geen honger (SDG 2): met het Witte Raven project, dat loopt via leerkrachten inscholen, kunnen leraars op anonieme wijze kinderen helpen die het moeilijk hebben. Daarnaast verschaffen wij ook via het OCMW van Aartselaar 80 gratis maaltijden tijdens ons kippenfestijn. Occasionele overschotten van onze acties (kerstmarkt, kippenfestijn) worden herbedeeld via een voedselbank.

  • Goede gezondheid en welzijn (SDG 3): Kiwanis Aartselaar is sterk betrokken bijprojecten voor kinderen met een beperking. Wij steunen verschillende organisaties (vb CJMIB, Parcival school, ….) en nemen ook actief deel met vrijwilligers aan de Special Olympics Belgium.

  • Kwalitatief Onderwijs (SDG 4): onze deelname aan het Witte Raven project geeft een steuntje in de rug van leerkrachten om kinderen die het moeilijk hebben met vb de thuissituatie, toch hun aandacht te kunnen laten richten op hun studies.

  • Partnerschap om doelstellingen te bereiken (SDG 17): Kiwanis Aartselaar werktsamen met andere organisaties, zowel lokaal als nationaal, om de doelen te bereiken. Deze samenwerkingen versterken onze impact en bevorderen duurzameontwikkeling.

 

Door onze diverse activiteiten en betrokkenheid bij gemeenschapsprojecten speelt Kiwanis Aartselaar een belangrijke rol in het bevorderen van de SDGs van de Verenigde Naties, met een focus op het verbeteren van het welzijn van kinderen en gemeenschappen.

Jouw bijdrage is in goede handen

bottom of page