Interview Luk Mettens over Witte Raven project - Info blad Aartselaar april 2025
Het Witte Raven-project van Kiwanis: Kleine daden, grote impact
Quote: "Dankzij kleine, gerichte interventies maken we een groot verschil in het leven van een kind."

In Vlaanderen wordt 1 op 7 kinderen geboren in een kansarm gezin. Voor hen is het niet vanzelfsprekend om een warme jas te hebben in de winter of een gevulde brooddoos mee naar school te nemen. Kiwanis zet zich actief in om deze kwetsbare kinderen te ondersteunen via het Witte Raven-project. Luk, voorzitter van Kiwanis Aartselaar, vertelt ons hoe deze discrete, maar impactvolle hulp werkt en waarom het zo belangrijk is.
Kan je kort uitleggen wat het Witte Raven-project precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
Het Witte Raven-project, ontstaan in 2014 via vzw Kinderarmoede, werkt samen met scholen om kinderen in financiële nood discreet te ondersteunen. Een ‘witte raaf’ is een leerkracht die door de schooldirectie wordt aangesteld om kleine, gerichte interventies te doen met een beperkt budget. Denk aan het kopen van een lunch, warme kledij of schoolmateriaal. Dit gebeurt volledig anoniem, zodat het kind niet gestigmatiseerd wordt. Kiwanis Aartselaar stapte in 2023 mee in dit project om lokaal een verschil te maken.
Hoe is het idee voor dit project ontstaan?
De drijfveer achter dit project waren de alarmerende cijfers over kinderarmoede en de getuigenissen van leerkrachten. We hoorden over het initiatief en besloten, net als andere Kiwanis-clubs, ons hierbij aan te sluiten om concreet hulp te bieden.
Met welke scholen uit onze regio werken jullie samen?
Wij werken samen met onder andere Cadé in Aartselaar, Parcival in Antwerpen, het Scheppers Instituut en het O.L.Vrouw College. Het project is er voor kinderen van het kleuter- tot secundair onderwijs. We namen zelf contact op met deze scholen en stelden het project voor. De schooldirectie duidde vervolgens een of meerdere witte raven aan. Wij volgen de budgetten op en kunnen advies geven over de besteding ervan. Zo garanderen we dat elke euro op de juiste plaats terechtkomt.
Welke concrete hulp biedt het project aan kinderen in armoede?
De hulp is heel praktisch: een witte raaf merkt dat een kind geen lunch bij heeft en koopt een broodje, of ziet dat een leerling geen winterjas heeft en voorziet deze. Ook schoolbenodigdheden, zoals een fluovestje of specifieke leermiddelen, kunnen vergoed worden. Het project is niet bedoeld om volledige schoolrekeningen te betalen, daarvoor zijn andere instanties. Dit initiatief focust op directe, doelgerichte ondersteuning.
Hoeveel kinderen hopen jullie te bereiken in het schooljaar 2024-2025?
Idealiter zouden we zo weinig mogelijk interventies nodig hebben, omdat dat zou betekenen dat er minder noden zijn. Er staat geen vast aantal op, maar als een schoolbudget op is, vullen we het aan. Op clubniveau hebben we wel een jaarlijks maximum vastgelegd dat we willen/kunnen spenderen. Dit bedrag wordt jaarlijks herzien en momenteel hebben we ook een reserve opgebouwd.
Plannen jullie specifieke acties om fondsen te werven?
Zeker. Jaarlijks organiseren we in november een concert in CC 't Aambeeld en in juni een kippenfestijn. Daarnaast zamelen we sponsorgelden in via andere initiatieven. Iedereen die wil bijdragen, kan dat doen via onze website https://kiwanisaartselaar.be. Zowel bedrijven als particulieren kunnen ons steunen en ontvangen een attest ‘Onderneming met een hart voor kinderen’.
Kiwanis is een wereldwijde organisatie.
Jullie hebben zowel oog voor de lokale als internationale problematiek rond kinderen die opgroeien in armoede.
Dat klopt. Kiwanis is een wereldwijde vereniging die zich over het lot van kwetsbare kinderen ontfermt. Een voorbeeld hiervan is het Eliminate-project, dat we samen met UNICEF hebben opgezet om neonatale tetanus uit te roeien. Dit project richt zich op de armste en meest kwetsbare moeders en pasgeborenen, door hen toegang te geven tot vaccins en veilige bevallingsomstandigheden. Sinds de start in 2010 is het aantal sterfgevallen door tetanus met 57% gedaald, en hebben 27 landen de ziekte volledig weten uit te bannen. Als Kiwanis club Aartselaar vinden we het echter ook belangrijk om regionaal te helpen waar de noden het hoogst zijn.
Wil je meer weten of bijdragen aan de acties van Kiwanis of specifiek het Witte Raven-project? Surf dan naar https://kiwanisaartselaar.be of www.kinderarmoede.be/witte-raven-project.